Walentynkowe menu, czyli słodko, smacznie i wykwintnie
Walentynkowe menu
Walentynkowe menu - Cytrynowa rozkosz Składniki na ciasto 40 dag mąki 10 dag cukru 20 dag masła 1/2 torebki proszku do pieczenia Składniki na krem cytrynowy: 20 dag cukru pudru 3 żółtka 10 dag mąki 1/2 l mleka 2 cytryny Przygotowanie: Z mąki, cukru pudru, masła i jajek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć nim posmarowaną tłuszczem tortownicę. W niedużym garnku wymieszać cukier puder, żółtka i mąkę do całości stopniowo dodawać mleko. Krem zagotować, zdjąć z ognia i dodać sok i startą skórkę z obu cytryn. Krem wykładać na przygotowane wcześniej ciasto, a całość przykryć ubitą pianą z 3 białek. Ciasto można urozmaicić dodając pomiędzy ciasto i krem konfiturę cytrynową.