18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Walentynkowe menu, czyli słodko, smacznie i wykwintnie

WA
Walentynkowe menu - Jarzyny pod beszamelową kołderką:

Składniki:
Dowolne podgotowane jarzyny (może być kalafior, brokuł lub miniaturowe marchewki)
jedna szklanka sosu beszamelowego
15 dag tartego sera
zielony pieprz
tłuszcz do posmarowania foremki
posiekana zielona pietruszka

Przepis na sos beszamelowy:
8 dag masła
3 łyżki mąki
0,5 litra mleka
2-3 żółtka
curry
pieprz
sól

Przygotowanie:
W garnku rozpuścić masło, wsypać 3 łyżki mąki, chwilę podsmażyć uważając aby mąk się nie przyrumieniła. Po zdjęciu z kuchenki wlać powoli pół litra mleka, ciągle mieszając i stawiając znów na ogniu. Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Do ciepłego sosu dodać 2-3 żółtka, doprawić solą, pieprzem i curry.

Przygotowanie jarzyn:
Podgotowane jarzyny ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem, zalać przygotowanym sosem, posypać tartym serem i wsadzić do piekarnika o temperaturze 150 stopni na 15-20 minut. Jarzyny przed pieczeniem można posypać zielonym pieprzem.
Walentynkowe menu - Jarzyny pod beszamelową kołderką: Składniki: Dowolne podgotowane jarzyny (może być kalafior, brokuł lub miniaturowe marchewki) jedna szklanka sosu beszamelowego 15 dag tartego sera zielony pieprz tłuszcz do posmarowania foremki posiekana zielona pietruszka Przepis na sos beszamelowy: 8 dag masła 3 łyżki mąki 0,5 litra mleka 2-3 żółtka curry pieprz sól Przygotowanie: W garnku rozpuścić masło, wsypać 3 łyżki mąki, chwilę podsmażyć uważając aby mąk się nie przyrumieniła. Po zdjęciu z kuchenki wlać powoli pół litra mleka, ciągle mieszając i stawiając znów na ogniu. Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Do ciepłego sosu dodać 2-3 żółtka, doprawić solą, pieprzem i curry. Przygotowanie jarzyn: Podgotowane jarzyny ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem, zalać przygotowanym sosem, posypać tartym serem i wsadzić do piekarnika o temperaturze 150 stopni na 15-20 minut. Jarzyny przed pieczeniem można posypać zielonym pieprzem. sxc.hu
14 lutego tuż tuż. Warto zaplanować walentynkowe menu, które będzie pobudzać zmysły i niebiańsko smakować. Mamy dla was kilka propozycji zarówno słodkich jak i słonych. Takich którymi możecie zaskoczyć druga połowę albo spędzić wspólnie czas na przygotowaniach.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto