Walentynkowe menu, czyli słodko, smacznie i wykwintnie
Walentynkowe menu
Walentynkowe menu - Bliny z kawiorem Składniki: 35 dag maki gryczanej 350 ml wody 4 dag drożdże 15 dag mąki 1 łyżka masła 3 jaja 1/4 litra mleka 10 dag masła sól mały słoiczek kawioru najlepiej czerwonego Przygotowanie: Mąkę gryczaną wyrobić łyżką z rozpuszczonymi w letniej wodzie drożdżami. Przykryć i odstawić na 2 godziny w cieple. Osolić, dodać mąkę, masło i 3 żółtka wyrobić staranie i odstawić na godzinę. Wlać 1/4 wrzącego mleka, wyrobić i odstawić na 1,5 godziny. ubić pianę z 3 białek dodać do ciasta i odstawić na pół godziny. Ciasto powinno być trochę gęściejsze niż na naleśniki. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Gotowe bliny układać na talerzu i przyozdobić kawiorem, najlepiej smakują z butelką schłodzonego szampana.