Walentynkowe menu, czyli słodko, smacznie i wykwintnie
Walentynkowe menu
Walentynkowe menu - Jarzyny pod beszamelową kołderką: Składniki: Dowolne podgotowane jarzyny (może być kalafior, brokuł lub miniaturowe marchewki) jedna szklanka sosu beszamelowego 15 dag tartego sera zielony pieprz tłuszcz do posmarowania foremki posiekana zielona pietruszka Przepis na sos beszamelowy: 8 dag masła 3 łyżki mąki 0,5 litra mleka 2-3 żółtka curry pieprz sól Przygotowanie: W garnku rozpuścić masło, wsypać 3 łyżki mąki, chwilę podsmażyć uważając aby mąk się nie przyrumieniła. Po zdjęciu z kuchenki wlać powoli pół litra mleka, ciągle mieszając i stawiając znów na ogniu. Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Do ciepłego sosu dodać 2-3 żółtka, doprawić solą, pieprzem i curry. Przygotowanie jarzyn: Podgotowane jarzyny ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem, zalać przygotowanym sosem, posypać tartym serem i wsadzić do piekarnika o temperaturze 150 stopni na 15-20 minut. Jarzyny przed pieczeniem można posypać zielonym pieprzem.