Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzyby w sosie słodko-kwaśnym

1- 1,5 kg grzybów (maślaki,...
fot. ŁS

Przepisy na grzyby, czyli co po wizycie w lesie?

Grzyby w sosie słodko-kwaśnym

Grzyby w sosie słodko-kwaśnym

1- 1,5 kg grzybów (maślaki, podgrzybki, kurki, borowiki) o,5 kg cebuli szklanka oleju 5 lyzek octu 5 l cukru łyżka ostrej mielonej papryki słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz Oczyszczamy grzyby, kroimy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy i dusimy na 0,5 szklanki oleju. ,Dodajemy odcedzone grzyby, szklankę wywaru spod grzybów, kolejne pół szklanki oleju, 5 łyżek cukru, paprykę i słoiczek koncentratu. Dusimy 15 minut mieszając. Jeśli przed upływem tego czasu grzyby zbyt gęstnieją - dolewamy wody. Na sam koniec wlewamy ocet. Po zagotowaniu próbujemy i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Wrzące wkładamy do słoików i - wedle uznania - odstawiamy odwrócone lub pasteryzujemy.

Zobacz również

Nie przybliżyli się do utrzymania. Teraz muszą zacząć wygrywać

Nie przybliżyli się do utrzymania. Teraz muszą zacząć wygrywać

Tygodniowy przegląd prasy w Świeradowie-Zdroju, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Świeradowie-Zdroju, (21.04-27.04.2024)

Polecamy

Profesor zaniepokojony zmianami w polskiej edukacji. Idziemy w złym kierunku

Profesor zaniepokojony zmianami w polskiej edukacji. Idziemy w złym kierunku

Zamość. Jutro wielkie manewry pikinierów i muszkieterów

Zamość. Jutro wielkie manewry pikinierów i muszkieterów

Przed nami kolejna Giełda Kolekcjonerska. Odbędzie się w Zamojskim Domu Kultury

Przed nami kolejna Giełda Kolekcjonerska. Odbędzie się w Zamojskim Domu Kultury