1- 1,5 kg grzybów (maślaki, podgrzybki, kurki, borowiki)
o,5 kg cebuli
szklanka oleju
5 lyzek octu
5 l cukru
łyżka ostrej mielonej papryki
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól pieprz
Oczyszczamy grzyby, kroimy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy i dusimy na 0,5 szklanki oleju. ,Dodajemy odcedzone grzyby, szklankę wywaru spod grzybów, kolejne pół szklanki oleju, 5 łyżek cukru, paprykę i słoiczek koncentratu. Dusimy 15 minut mieszając. Jeśli przed upływem tego czasu grzyby zbyt gęstnieją - dolewamy wody. Na sam koniec wlewamy ocet. Po zagotowaniu próbujemy i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Wrzące wkładamy do słoików i - wedle uznania - odstawiamy odwrócone lub pasteryzujemy.