Steki z rekina z masłem pomarańczowym
Czas: 30 minut + mrożenie masła
Składniki:
2 filety z rekina
2 łyżki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
szczypta kurkumy
2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
1,5 łyżki mąki
2 łyżki oleju
4 łyżki masła
Przygotowane
Do miękkiego masła dodać otartą skórkę z pomarańczy.
Wlać sok i wsypać szczyptę kurkumy i szczyptę soli.
Cierpliwie wcierać w masło sok i przyprawy aż połączą się w jedną masę.
Wyłożyć na folię spożywczą.
Zwinąć w rulonik ( taki ,, cukiereczek" ) .
Odłożyć na minimum godzinę do zamrażalnika.
Steki z rekina rozmrozić i polać sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut.
Steki osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Posolić i posypać zmielonym pieprzem.
Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć steki na rumiano z obu stron.
Wyjąć pomarańczowe masło i pokroić w plastry.
Na usmażonym steku z rekina ( gorącym) kłaść kawałek masła pomarańczowego i natychmiast podawać dekorując tymiankiem.
Ja podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków ( z pieprzem ) i sałatą z pomarańczowym dresingiem.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?