![Sałatka z ogórków i białej kapusty Koła Gospodyń Wiejskich w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/91/ef/60feaf68e2f04_o_large.jpg)
Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Sałatka z ogórków i białej kapusty Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce Składniki 1 kg ogórków ze skórą 2 główki kapusty 1 kg cebuli 1 kg papryki czerwonej 5-6 ząbków czosnku 6 -7 marchewek Składniki na zalewę 2 szklanki cukru szklanka oleju 2 szklanki octu 2 łyżeczki pieprzu 4 łyżki soli kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych Wykonanie Ogórki ze skórką poszatkować w plastry, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, paprykę i marchew też pokroić w cienkie paski. Poszatkowane warzywa wymieszać z wygniecionym przez praskę czosnkiem i wszystko posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 1-2 godzin. Pozostałe składniki wlać do garnka i wszystko zagotować ,wymieszać i ostudzić, następnie całość zalać i wymieszać. Zostawić jeszcze na pół godziny aby się przegryzło. Powkładać do słoików i pasteryzować około15 minut.