Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wędzenie: radzimy zwrócić baczną uwagę na zamocowanie karpia...
fot. Joanna Nowicka

Przepisy na wigilijne dania. Sprawdź, co polecają redaktorzy Naszego Miasta (ZDJĘCIA)

Wędzony karp

Wędzenie: radzimy zwrócić baczną uwagę na zamocowanie karpia w wędzarni. Istnieje ryzyko, że ryba się urwie i obejdziemy się samkiem. W internecie dostępne są specjalne haki do wędzenia dużych ryb - warto zainwestować lub wykonać taki hak samemu. Ważne, by przy wędzeniu całych ryb rozchylić boki brzucha karpia, by dym swobodnie dostawał się do środka. Wędzimy w temperaturze około 60 stopni. Dzwonki około 3 godzin a całe ryby dłużej - 4 godziny lub dłużej w przypadku bardzo dużych karpii. Pod koniec wędzenia podnosimy temperaturę do 80 stopni na około 45 minut. Pamiętajcie jednak, że każda wędzarkama swoją specyfikę i podane czasy traktujemy umownie. Rybę trzeba po prostu obserwować.

Zobacz również

3-Majówka: Tradycja, Muzyka i Niespodzianki. Zobaczcie relację

3-Majówka: Tradycja, Muzyka i Niespodzianki. Zobaczcie relację

Jelenia Góra świętuje 20. rocznicę wejścia Polski do Unii Europejskiej

Jelenia Góra świętuje 20. rocznicę wejścia Polski do Unii Europejskiej

Polecamy

Auta używane. Jak zabezpieczyć się przed klonem?

Auta używane. Jak zabezpieczyć się przed klonem?

Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie

Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą