4 z 8
Poprzednie
Następne
Przepisy na wigilijne dania. Sprawdź, co polecają redaktorzy Naszego Miasta (ZDJĘCIA)
Wędzony karp
Wędzenie: radzimy zwrócić baczną uwagę na zamocowanie karpia w wędzarni. Istnieje ryzyko, że ryba się urwie i obejdziemy się samkiem. W internecie dostępne są specjalne haki do wędzenia dużych ryb - warto zainwestować lub wykonać taki hak samemu. Ważne, by przy wędzeniu całych ryb rozchylić boki brzucha karpia, by dym swobodnie dostawał się do środka. Wędzimy w temperaturze około 60 stopni. Dzwonki około 3 godzin a całe ryby dłużej - 4 godziny lub dłużej w przypadku bardzo dużych karpii. Pod koniec wędzenia podnosimy temperaturę do 80 stopni na około 45 minut. Pamiętajcie jednak, że każda wędzarkama swoją specyfikę i podane czasy traktujemy umownie. Rybę trzeba po prostu obserwować.