Przepisy na wigilijne dania. Sprawdź, co polecają redaktorzy Naszego Miasta (ZDJĘCIA)
Kluski z makiem
To jedno z najprostszych dań wigilijnych. Jeśli zależy Wam na czasie wystarczy ograniczyć się do dwóch składników: makaronu łazanki i gotowej masy makowej z puszki. Składniki należy ze sobą wymieszać i... danie gotowe. Jeśli chcecie przygotować własną masę, skorzystajcie z naszych wskazówek. Składniki na masę makową: 4 szklanki maku 100 g masła 1 szklanka miodu bakalie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, migdały łyżeczka aromatu migdałowego łyżka likieru pomarańczowego Wykonanie: Ugotowany mak należy zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Bakalie pokroić i wymieszać, a następnie wsypać na patelnię, na roztopione masło z miodem. Masę należy podgrzewać jeszcze przez kilka minut, a następnie połączyć z makiem i dodać aromat i likier.