Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Niezawodna polewa czekoladowa z czekolady i śmietany na świąteczne ciasta. Zapisz najszybszy przepis. Ważna jest proporcja składników

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Szybka i prosta polewa z czekolady i śmietanki kremówki to najlepszy sposób na ozdobienie upieczonych ciast. W sezonie świątecznym oblewamy nią makowce, serniki i pierniki. Ten przepis łatwo zapamiętać, bo potrzeba tylko dwóch składników. Sprawdź przepis na łatwą polewę z czekolady.

W skrócie

Robiąc polewę czekoladową, warto wybierać produkt o wysokiej zawartości kakao. Najlepsza gatunkowo czekolada powinna zawierać około 70% tego składnika. Smak czekolady można zrównoważyć, mieszając gorzką czekoladę 90% z czekoladą deserową lub czekoladą mleczną. Kupując tabliczkę czekolady, należy też zwracać uwagę na jej gramaturę. Współcześnie tabliczki czekolady już nie mają 100 g, więc warto zważyć składniki przed rozpuszczeniem. Warto zapamiętać, że najlepsza polewa z czekolady powstaje z wykorzystania proporcji 1:1, czyli np.: na 200 g czekolady należy dodać 200 ml słodkiej śmietanki.

Widok z góry na roztopioną czekoladę w misce
Prosta i szybka polewa z czekolady i śmietanki, może być doprawiona szczyptą soli lub płatkami chili. Getty Images/nerudol/zdjęcie ilustracyjne

Polewa czekoladowa z czekolady – prosty przysmak

Liczba porcji: na 1 ciasto.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g czekolady deserowej,
  • 100 g czekolady gorzkiej około 70% kakao,
  • 200 g śmietanki kremówki 30%.

Jak zrobić polewę z rozpuszczonej czekolady?

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku z grubym dnem należy umieścić oba rodzaje czekolady i śmietankę.
  2. Na garnku z wrzątkiem należy ustawić rondelek i podgrzewać na tzw. kąpieli wodnej na małym ogniu.
  3. W trakcie podgrzewania należy mieszać czekoladę przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki.
  4. Rozpuszczoną czekoladą należy ozdobić wcześniej upieczone ciasto.
  5. Gotowa polewa czekoladowa powinna być jednolita i delikatnie błyszcząca.

Przepis na polewę czekoladową z masłem

Domową polewę czekoladową można także przygotować z dodatkiem masła i mleka. W takim przypadku należy wziąć 200 g czekolady, 100 g masła i 100 ml mleka. Polewę należy podgrzewać w kąpieli wodnej na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu, aby powoli się roztapiała.

Zastosowanie polewy czekoladowej z czekolady

Taka polewa czekoladowa świetnie ozdobi domowe ptysie i eklerki. Polewa czekoladowa na bazie śmietanki to także świetna ozdoba tortu Sachera lub rolady biszkoptowej.

Dlaczego w polewie czekoladowej rozdziela się tłuszcz?

Podczas podgrzewania czekolady z masłem lub śmietanką może rozdzielać się tłuszcz. W takim przypadku mówimy, że masa się zwarzyła. Aby temu zapobiec, najlepiej korzystać z tłuszczu, który nie był wyjęty bezpośrednio z lodówki. Jeżeli masa się zwarzyła, można ją ponownie scalić, dodając około 30 ml mleka i ponownie podgrzać. Polewa czekoladowa powinna być uratowana i nadawać się do ponownego użycia.

Dodatki, które urozmaicą smak

Przyrządzając polewę czekoladową, można także przełamać słodki smak czekolady szczyptą soli. Odrobina soli podkreśli korzenno-owocowy posmak czekolady. Ponadto polewa czekoladowa może być urozmaicona różnymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się szczypta cynamonu, kardamonu albo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ten ostatni dodatek szczególnie polecamy osobom lubiącym eksperymenty kulinarne. Natomiast jeżeli wykorzystacie czekolady z dodatkami, np.: z kawałkami słonego karmelu, skórki pomarańczy albo czekoladę z bakaliami, uzyskacie polewę czekoladową ze smaczną niespodzianką.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Niezawodna polewa czekoladowa z czekolady i śmietany na świąteczne ciasta. Zapisz najszybszy przepis. Ważna jest proporcja składników - Strona Kuchni

Wróć na libiaz.naszemiasto.pl Nasze Miasto