Za nami już zajęcia z bibułkarstwa oraz pieśni ludowych, z których relacje również możecie zobaczyć na naszym portalu.
Wczoraj natomiast miał miejsce ostatni dzień warsztatów, czyli Lasowiackie Kulinaria. Lasowiacy mieli łączność z naturą, uwielbiali tradycje, a to wiązało się z tym, że ta kuchnia była smaczna i zdrowa.
“Dania z obszaru dawnej Puszczy Sandomierskiej potrafiły zadowolić podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza” - mówi Elżbieta Drapała - koordynator projektu. Gospodynie podczas warsztatów miały za zadanie potwierdzić tą tezę - zdecydowanie im się to udało.
Kuchnia ta opiera się głównie na ziemniakach, kapuście, grzybach, kaszy i nabiale. Mięso było jedzone sporadycznie tylko w okresie świąt. Raczej mowa tutaj o daniach najprostszych, które były robione na co dzień.
Królowały kluski z ziemniaków ze śliwkami oraz pierożki z kapusty z grzybami jako dania sezonowe. Mogliśmy również spróbować charakterystycznej Zalewajki oraz ciastek na smalcu, w których produkcje włączyły się także dzieci. Uroczyste podsumowanie całego cyklu lasowiackich warsztatów jest planowane na 28 października.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?