W skrócie
Czy pamiętasz z dzieciństwa wafle przekładane masą czekoladową, z mleka skondensowanego lub kajmakiem? Był to bardzo popularny deser w latach 80., kiedy w sklepach trudno było dostać słodycze, a nasze mamy i babcie wymyślały cuda, żeby jakoś osłodzić dzieciom życie. W moich stronach na takie przekładane wafle mówiło się andruty. I jak się okazuje, ich historia sięga dużo dalej niż do PRL.
Andruty z kajmakiem, a także przekładane różnymi innymi masami jadało się na Kresach. Z kolei w Małopolsce wafle z masą czekoladową znane są jako tort Pischinger. Deser doczekał się wielu wariantów. W PRL popularne były m.in. wafle z mlekiem w proszku oraz z mlekiem skondensowanym. Znany jest także przepis na wafle z galaretką. Wszystkie rodzaje są pyszne i mają swoich zwolenników.
Dziś podam ci przepis na andruty, które robiła moja mama. Przekładała andruty na przemian kajmakiem oraz kakaową masą z mleka w proszku. Dowiesz się, jak zrobić domowy kajmak do wafli, a także krem czekoladowy i masę do wafli z mlekiem w proszku. Dzięki temu możesz za każdym razem podać inny, równie smaczny deser. Wystarczy, że kupisz duże opakowanie prostokątnych wafli lub andrutów, które przełożysz ulubioną masą.
Masa kajmakowa do wafli
Składniki:* pół kostki masła,
- puszka masy kajmakowej lub domowego kremu kajmakowego,
- pół cytryny,
- kilka kropli olejku waniliowego lub esencja waniliowa.
Jak zrobić wafle z kajmakiem?
- W rondelku roztopiłam masło, dodałam masę kajmakową, a następnie sok z cytryny i esencję waniliową.
- Całość podgrzałam i mieszałam, aż składniki połączyły się na gładką masę.
Masa do wafli z mlekiem w proszku
Składniki:* 2 szklanki mleka w proszku,
- kostka masła,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki cukru,
- szklanka zwykłego mleka (lub roślinnego).
Jak zrobić wafle z mlekiem w proszku?
- W rondelku roztopiłam masło, dodałam kakao, szybko wymieszałam.
- Powoli wlewałam mleko, dodałam cukier i cały czas mieszałam.
- Zdjęłam z ognia i zostawiłam do ostudzenia.
- Gdy mleko czekoladowe ostygło, dodałam mleko w proszku i wymieszałam na gładką masę.
Masa do wafli z mlekiem skondensowanym
Składniki:
- puszka mleka skondensowanego,
- pół kostki masła.
Jak zrobić wafle z mlekiem skondensowanym?
- Puszkę z mlekiem skondensowanym wstawiłam do garnka, zalałam zimną wodą i gotowałam na małym ogniu przez 3 godziny. Wodę należy w tym czasie uzupełniać.
- Po ugotowaniu, wyjęłam puszkę i zostawiłam do przestudzenia.
- Masło utarłam na puch za pomocą miksera.
- Dodawałam po łyżce mleka skondensowanego.
- Wymieszałam całość na gładką masę.
Domowy karmel do wafli
Składniki:* 8 łyżek masła orzechowego,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 2 łyżki syropu klonowego.
Jak zrobić wafle z karmelem?
- W rondelku podgrzałam masło orzechowe, olej kokosowy i syrop klonowy.
- Mieszałam do uzyskania jednolitej masy.
Przygotuj opakowanie wafli i przełóż blaty przygotowaną masą. Możesz też użyć dwóch mas, ale lepiej nie łączyć wszystkich naraz, żeby deser nie był za słodki. Po przełożeniu delikatnie przyciśnij blaty i zostaw je w chłodnym miejscu. Możesz je włożyć do lodówki. Kiedy masy lekko stężeją, pokrój wafle na mniejsze kawałki. Przechowuj je w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl
Herbata z płatków dzikiej róży
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?