Bioinżynieria
Bioinżynieria to kierunek łączący nauki przyrodnicze i techniczne. Zajmuje się pogłębianiem wiedzy
i propagowaniem nowoczesnych rozwiązań w zakresie modelowania organizmów i środowiska w celu zapewnienia zdrowia ludzkiego i promowania zrównoważonego rozwoju.
Prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk, dziekan Wydziału Agrobioinżynierii i jeden z twórców kierunku mówi: - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie dysponuje odpowiednio przygotowaną kadrą naukowo-badawczą oraz laboratoriami i pracowniami, niezbędnymi do zapewnienia realizacji procesu kształcenia na wysokim poziomie. Umiejętne połączenie wiedzy technicznej, biologicznej z technikami molekularnymi będzie w niedalekiej przyszłości główną siła napędzającą właściwy rozwój gospodarczy z zachowaniem równowagi środowiska.
Absolwent może podjąć pracę w przemyśle, instytucjach wspomagających rolnictwo, administracji, jednostkach samorządowych zwłaszcza powiązanych z projektowaniem i kontrolą zakładów wykorzystujących procesy bioinżynieryjne w zakresie modelowania i ochrony środowiska.
Przedmioty brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym: język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, matematyka, chemia, fizyka i astronomia, informatyka, geografia.
Studia stacjonarne I i II stopnia.
Kierunek prowadzi: Wydział Agrobioinżynierii.
Zielarstwo i terapie roślinne
Zielarstwo i terapie roślinne to pierwszy w Polsce kierunek omawiający zagadnienia dotyczące szeroko pojętego zielarstwa i ziołolecznictwa. Zielarstwo to dział wiedzy zajmujący się identyfikacją, hodowlą, uprawą, zbiorem i badaniem roślin mających zastosowanie w profilaktyce, lecznictwie, kosmetyce, dietetyce. Obejmuje także zagadnienia związane z przygotowaniem leczniczych surowców roślinnych pochodzących ze stanowisk naturalnych oraz z uprawy, a także ich przetwórstwem i przechowywaniem.
- W programie nauczania zamieszczono najważniejsze przedmioty z dziedziny zielarstwa i ziołolecznictwa, uwzględniając najnowsze trendy i osiągnięcia naukowe w tym zakresie. Zajęcia prowadzone są z użyciem specjalistycznej aparatury do laboratoryjnej oceny jakości surowców i preparatów roślinnych - mówi prof. dr hab. Jan Dyduch, jeden z twórców kierunku.
Kierunek przygotowuje do pracy w sektorze zielarskim. - Absolwent zdobywa wiedzę o roślinach zielarskich oraz ich podstawowych funkcjach życiowych, zna wymagania środowiskowe oraz zasady agrotechniki, zbioru i przerobu ziół, a także ma wiedzę z zakresu analityki laboratoryjnej, standaryzacji i oceny jakości surowców roślinnych, obrotu oraz sprzedaży ziół i preparatów ziołowych i wykorzystania wymienionych produktów w terapiach roślinnych – dodaje prof. Jan Dyduch.
Przedmioty brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym: język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, matematyka, chemia, fizyka i astronomia, informatyka, geografia.
Studia stacjonarne I stopnia.
Kierunek prowadzi: Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu.
Agrobiznes
Agrobiznes łączy różnorodne działania człowieka, których celem jest wytworzenie produktów żywnościowych. Współczesny agrobiznes w sposób wymierny umożliwia analizę potrzeb i oczekiwań nabywców.
Jak mówi prof. dr hab. Dionizy Niezgoda, jeden z twórców kierunku: - Agrobiznes to największy subsystem gospodarki w każdym kraju, utworzony przez zintegrowane pionowo systemy gospodarcze rolnictwa, przemysłu rolno-spożywczego i usług w tym handlowych, finansowych i doradczych, służący w sposób bezpośredni lub pośredni zaspokajaniu potrzeb żywnościowych konsumentów. Istotnym novum w nauczaniu na kierunku agrobiznes będzie opanowanie przez studenta wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych w układzie zintegrowanych pionowo ogniw technologicznych wytwarzania i udostępniania poprzez wymianę rynkową produktów żywnościowych tj. „od pola do stołu”.
Absolwent studiów kierunku agrobiznes może podjąć pracę w zakładach przemysłowych wykorzystujących nowoczesne technologie przetwarzania bioproduktów oraz przedsiębiorstwach usługowych. Jest przygotowany do samodzielnego prowadzenia biznesu. Może znaleźć zatrudnienie w agencjach
i instytucjach zajmujących się zarządzaniem produktami spożywczymi.
Przedmioty brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym: język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, matematyka, chemia, fizyka i astronomia, informatyka, geografia, wiedza o społeczeństwie.
Studia stacjonarne I i II stopnia.
Kierunek prowadzi: Wydział Agrobioinżynierii.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?