To się dzieje teraz z organizmem gdy pijesz szampana. Eksperci wymieniają zaskakujące skutki [lista]
SZAMPAN WPŁYWA NA METABOLIZM
Kieliszek szampana zawiera około 80 do 90 kalorii – może się wydawać niewiele, zwłaszcza w porównaniu z kieliszkiem białego lub czerwonego wina, który może zawierać do 130 kalorii. Jednak specjaliści zauważają, że te kalorie z pewnością mogą się sumować. Ponadto świadomość, że szampan jest opcją o niższej kaloryczności, może spowodować, że wypijesz go więcej.
Jak każdy alkohol, szampan to w zasadzie puste kalorie i mogą powodować, że wzmaga się apetyt.
Dietetycy wyjaśniają, że organizm ma tendencję do przechowywania żywności w postaci tłuszczu, gdy jest zmuszone do metabolizowania cukrów zawartych w alkoholu, przekształcania ich w etanol i wydalania alkoholu z krwioobiegu.
Za każdym razem, gdy spożywamy alkohol, zmienia się metabolizm, a stopień, w jakim się to dzieje, zależy od ilości spożywanego alkoholu. Organizm nie jest w stanie przechowywać alkoholu w znaczącym stopniu. Oznacza to, że kiedy spożywamy alkohol, metabolizowanie innych składników musi zostać "zahamowane". Organizm zwalnia tempo, w jakim zwykle metabolizuje węglowodany i tłuszcze w energię i zaczyna metabolizować alkohol.