Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ten przepis na burgera z TikToka obejrzało 23 mln osób. Jeden składnik podkręca smak

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Burger z kotletem z panierowanego sera był jednym z najpopularniejszych przepisów w serwisie TikTok.
Burger z kotletem z panierowanego sera był jednym z najpopularniejszych przepisów w serwisie TikTok. pl.123rf.com/foodandmore
Jeden z najpopularniejszych tiktokerów kulinarnych tworzący profil bayashi.tiktok podbił już podniebienia smakoszy różnymi przepisami. W wielu z nich znajdziemy rozpływający się w ustach ser, ale też mięso i makaron. Tym razem nagranie z niecodzienną kanapką, którą śmiało można nazwać burgerem, osiągnęło ponad 23 miliony wyświetleń. Wypróbujcie ten wyjątkowy przepis na burgera z TikToka.

W skrócie

Bayashi.tiktok i mukbang, czyli relacja z jedzenia

Twórca profilu bayashi.tiktok poza pokazywaniem apetycznych przepisów, które pobudzają ślinianki do działania, proponuje filmy z gatunku mukbang. Jest to relacja na żywo ze spożywania posiłku. W Azji wiele osób ogląda ludzi, którzy jedzą śniadania, obiad lub kolację. Często podczas jedzenia słyszy się mlaskanie lub siorbanie, które ma podkreślić satysfakcję płynącą z jedzenia potrawy. Autor Bayshi.tiktok nawet po przedstawieniu posiłku wgryza się w ugotowane danie.

Przepis na burgera z TikToka stał się wiralem

Wiralowy przepis na burgera z TikToka został utrzymany w stylistyce ASMR. To słowo jest skrótem od angielskiego terminu autonomous sensory meridian response i oznacza samoistną odpowiedź meridianów czuciowych (w tradycyjnej medycynie chińskiej to kanały, którymi porusza się energia w ciele człowieka). W praktyce na nagraniach twórcy profilu bayashi.tiktok słyszane są jedynie dźwięki rzeczywistego gotowania, takie jak skwierczenie oleju, krojenie awokado czy szelest folii spożywczej. Ma to pobudzić apetyt również poprzez zmysł słuchu i jak widać, tiktoker robi to z powodzeniem. Kanapkę, którą zaproponował, można też nazwać burgerem. A to za sprawą warstwowego ułożenia składników. Na jego profilu przepis miał już ponad 23 miliony wyświetleń, 2,5 miliona polubień i blisko 14 tysięcy komentarzy.

Jak zrobić najpopularniejszego burgera z TikToka?

Przepis zaproponowany na TikToku można nazwać cheeseburgerem. W składzie nie ma ani grama mięsa, ale jest za to panierowany ser w plastrach smażony na głębokim tłuszczu. Nie jest to dietetyczny przepis, ale sądząc po nagraniu, jest to prawdziwy przysmak.

Składniki na burgera z TikToka:

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 8 plastrów sera topionego w plastrach
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 awokado
  • 1 pomidor
  • 100 g kapusty
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu

Przygotowanie:

  1. Na początku trzeba odkroić skórkę z chleba tostowego i rozdrobnić ją na okruchy w blenderze. Pozostałe kromki należy odłożyć na później.
  2. Następnie ser należy podzielić na dwie części.
  3. Plastry należy ułożyć na sobie i oprószyć mąką.
  4. Potem należy umoczyć je w rozkłóconym jajku i obsypać zblendowaną skórką chleba.
  5. Oba kotlety serowe należy usmażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.
  6. Następnie awokado i pomidor trzeba pokroić na plastry.
  7. Kapustę należy poszatkować.
  8. Na koniec kromkę chleba należy posmarować majonezem, ketchupem i ułożyć kolejno kapustę, kotlet serowy, pomidor, awokado, drugi kotlet serowy i zamknąć od góry drugą kromką chleba.

TikToker przełożył swojego burgera na folię spożywczą, zawinął go w nią i przekroił ukośnie, aby można było łatwiej go zjeść.

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ten przepis na burgera z TikToka obejrzało 23 mln osób. Jeden składnik podkręca smak - Strona Kuchni

Wróć na lubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto