Województwo lubelskie ma 74 certyfikowane produkty tradycyjne. O wpisanie na listę ubiegają się w ministerstwie cztery kolejne: malina kraśnicka i wytwarzany z malin sok naturalny, nalewka ziemiańska z Podlasia oraz miodownik Heni – ciasto z Jaszczowa. Wszystkie mają rekomendację Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego. - Spełniają najistotniejszy warunek, czyli są wytwarzane od co najmniej 25 lat – wyjaśnia nam Rafał Serej, inspektor ds. zrównoważonego wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich.
Od 21 do 30 stycznia smakowita promocja regionu lubelskiego kusić będzie smakoszy z całego świata na 76. Międzynarodowych Targach Grüne Woche w Berlinie. Na ekspozycji przygotowanej przez Departament Rolnictwa i Środowiska UM znajdą się m.in. miody pitne z Lublina, baranowskie wędliny, wyroby mleczarskie z Łaszczowa i Ryk, produkty pszczelarskie z Łukowej oraz żeń-szeń w różnej postaci z ekologicznej plantacji koło Fajsławic.
Nowe produkty tradycyjne województwa lubelskiego
Olej Tarnogrodzki - Tarnogród
Przed drugą wojną światową rozwijały się olejarnie nie tylko w Tarnogrodzie, ale i wielu okolicznych miejscowościach, m.in. w Bukowinie, Księżpolu, Różańcu. W okresie powojennym rolnicy przerabiali swój len w olejarniach i przeznaczali go na własne potrzeby lub sprzedawali na okolicznych targach. Z dodatkiem oleju przyrządzano wszystkie potrawy wigilijne: śledzie, karpie, barszcz, kapustę, groch, pączki wigilijne itp. Tłoczony na zimno z lnu olej tarnogrodzki zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Stanowią one między innymi budulec dla tkanki mózgowej, syntezy hormonów, przeciwdziałają powstawaniu komórek rakowych, regulują pracę układu krążenia. Kwasy omega-3 obniżają również zbyt wysoki poziom cholesterolu. Olej wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Pierniki ozdobne - Lublin
Na Lubelszczyźnie w XX wieku powszechne było wypiekanie pierników oraz pierniczków w domach. Można je było także kupić na odpustach – popularne były piernikowe serca z lukrowym imieniem lub napisem. Walorem lukrowanych pierników z II połowy XX wieku była dekoracja z lukru wyciskanego przez rożek cukierniczy.Jeszcze w latach 50. do ciasta dodawano przyprawy korzenne tłuczone w moździerzu. Pod koniec lat 70. poprzedniego stulecia okres mikołajkowy w regionie lubelskim nierozerwalnie związany był z kupowaniem dzieciom piernikowych „mikołajków”. Wypiek pierniczków zawsze wiązał się z niepowtarzalnym aromatem, który rozchodził się po całym domu. Tradycja pieczenia pierników ozdobnych w domach na terenie Lubelszczyzny jest żywa do dziś.
Wafle tortowe suche – Żuków Drugi, gmina Krzczonów
Cenione są przede wszystkim za jakość i trwałość, a także za tradycyjny i wyśmienity smak. Tajemnica tej doskonałości tkwi w unikatowych surowcach, metodzie i miejscu wytwarzania. Produkuje się je ze staropolskich, unikatowych odmian pszenicy, które charakteryzuje niska zawartość glutenu. Wykorzystywane są do przygotowania szybkich deserów. Mogą być przekładane dżemem, powidłami, czekoladą, miodem, mlekiem skondensowanym i innymi masami.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?