Składniki:
Kruchy spód:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 250 g masła/margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ser:
- 500 g sera zmielonego
- 100 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- budyń ( proszek, najlepiej budyń śmietankowy bez cukru)
Dodatkowo:
- kilka pokrojonych brzoskwiń z puszki
Jak przygotować sernik z brzoskwiniami i bezą?
Zacznij od kruchego ciasta. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto zagnieć i 1/3 schowaj do lodówki, a 2/3 rozwałkuj do blaszki wyłożonej papierem do piecznią.
Przygotuj ser. Zmielony twaróg utrzyj z całymi jajkami, dodaj masło i cukier. Na koniec wsyp budyń i dokładnie zmiksuj.
Ubij białka z cukrem i mąką ziemniaczaną na bezę. Brzoskwinie odcedź i pokrój w paski.
Na kruchy spód wyłóż ser, poukładaj pokrojone brzoskwinie i wyłóż bezę. Na wierzch zetrzyj na tarce resztę kruchego ciasta. Piecz ok godzinę w 180 stopniach w opcji "góra-dół". Gotowe. Życzymy smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?