Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. Najlepszy przepis! Zobacz wideo i zdjęcia

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Mamy dla Was przepis na pyszne, delikatne, drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi. Idealnie smakują na śniadanie lub jako słodki przysmak do kawy czy herbaty. Zobaczcie wideo i zdjęcia. Polecamy!

Składniki na 16 rogalików:

  • 700 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 200 ml maślanki
  • 150 ml wody
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • powidła śliwkowe
  • lukier (ok 5 łyżek cukru pudru + sok z połowy cytryny)

Jak upiec rogaliki drożdżowe z powidłami?

Zacznij od roztarcia drożdży z łyżeczką cukru. Gdy już będą płynne, oprósz je mąką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15 min, by zaczęły "pracować".

W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Masło rozpuść w garnuszku na wolnym ogniu. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i szczyptę soli

Gdy drożdże już będą gotowe wlej je do mąki. Dodaj roztrzepane widelcem żółtka, maślankę, wodę i wymieszaj. Zagniataj ciasto stopniowo dodając masło. Gotowe powinno odchodzić od ręki.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.

Gdy podwoi swoją objętość przełóż je na stolnicę i podziel na dwie porcje. Każdą rozwałkuj na kształt koła i podziel na trójkąty.

Na każdy trójkąt nałóż łyżeczkę powideł i zwiń od dłuższego boku. Ciasto uformować w kształt półksiężyca.

Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 min. Wystudzone rogale dekorujemy lukrem. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy:

Domowa chałka z kruszonką

Ciasto z porzeczkami

Tarta z rabarbarem i bezą

Tarta z borówkami i kremem

Tort czekoladowy

Sernik na kruchym cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie