Składniki na 16 rogalików:
- 700 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g drożdży
- 3 żółtka
- 200 ml maślanki
- 150 ml wody
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- powidła śliwkowe
- lukier (ok 5 łyżek cukru pudru + sok z połowy cytryny)
Jak upiec rogaliki drożdżowe z powidłami?
Zacznij od roztarcia drożdży z łyżeczką cukru. Gdy już będą płynne, oprósz je mąką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15 min, by zaczęły "pracować".
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Masło rozpuść w garnuszku na wolnym ogniu. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i szczyptę soli
Gdy drożdże już będą gotowe wlej je do mąki. Dodaj roztrzepane widelcem żółtka, maślankę, wodę i wymieszaj. Zagniataj ciasto stopniowo dodając masło. Gotowe powinno odchodzić od ręki.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość przełóż je na stolnicę i podziel na dwie porcje. Każdą rozwałkuj na kształt koła i podziel na trójkąty.
Na każdy trójkąt nałóż łyżeczkę powideł i zwiń od dłuższego boku. Ciasto uformować w kształt półksiężyca.
Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 min. Wystudzone rogale dekorujemy lukrem. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?