Restauracje na cenzurowanym. Inspekcja Handlowa wytyka nieprawidłowości

Piotr Nowak
Piotr Nowak
SZYMON STARNAWSKI /zdjęcie ilustracyjne
Odwiedzają bary, pizzerie, restauracje, zajazdy i karczmy. Inspektorzy handlowi zamawiają jedzenie, picie, whisky i… wymierzają kary za nieprawidłowości. A tych nie brakuje.

Osiem zakładów gastronomicznych skontrolowała Inspekcja Handlowa w ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku. W sześciu stwierdzono nieprawidłowości. Co przykuło uwagę urzędników?

W dwóch lokalach w regionie dochodziło do zaniżania przez barmanów pojemności podawanego alkoholu. Nierzetelność wykryto podczas zakupu kontrolnego, podczas którego urzędnicy zamówili whisky.

- W porównaniu do ilości wskazanej w menu w pierwszym przypadku brakowało 27 ml a w drugim 33 ml alkoholu w szklance - wyjaśnia Łukasz Drzewiecki z Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Lublinie. W tym wypadku za oszukanie klienta grozi areszt, ograniczenie wolności lub grzywna od 20 do 5000 zł.

W jednej kontrolowanej placówce brakowało gramatury w karcie dań.

- Zgodnie z przepisami cena w menu musi się odnosić do konkretnej wagi dlatego wszczęte zostało postępowanie w sprawie wyznaczenia kary dla przedsiębiorcy. Postępowanie trwa - mówi Łukasz Drzewiecki. Okazało się, że część przedsiębiorców nie dysponuje odpowiednim sprzętem do ważenia sprzedawanych produktów.

- W trzech lokalach stwierdzono wagi domowe zamiast profesjonalnych urządzeń wykorzystywanych w gastronomii. Skierowaliśmy w tej sprawie zawiadomienie do Obwodowego Urzędu Miar, w celu podjęcia ewentualnych czynności w tym zakresie. Postępowanie jest w toku - zastrzega Łukasz Drzewiecki.

- Wybierając się do lokalu gastronomicznego warto zwrócić uwagę czy przed zamówieniem posiłku wiem ile tak naprawdę za niego zapłacimy. Warto być czujnym i zwracać uwagę na to, jak odmierzane są napoje i ważona żywność w lokalu - wyjaśnia pracownik WIIH.

Tymczasem w kraju

Podobne problemy można napotkać w restauracjach w całej Polsce. W ostatnich miesiącach inspektorzy skontrolowali 58 różnych lokali gastronomicznych w miejscowościach turystycznych.

- W ponad połowie odwiedzonych lokali stwierdziliśmy nieprawidłowości. W części z nich, obsługa zaniżała pojemność napojów alkoholowych oraz wagę oferowanych potraw. Zdarzało się, że składniki przygotowanych dań różniły się od tych wymienionych w menu. Niekiedy konsumenci otrzymywali rachunek z doliczoną ceną opakowania, którego w ostateczności nie dostawali. W niektórych kontrolowanych miejscach przy sprzedawanych produktach nie było ceny lub nie określano ilości napojów i potraw, których dotyczy podana cena. Występowały również sytuacje, gdy lokale gastronomiczne używały nieodpowiednich wag do odważania produktów - tłumaczy Tomasz Chróstny, prezes UOKiK.

Inspekcja Handlowa zapowiada nasilenie kontroli lokali gastronomicznych w wakacje. To nie wszystko, bo restauratorów regularnie odwiedza m.in. sanepid.

Rząd podjął decyzję w sprawie obostrzeń.

Wideo

Materiał oryginalny: Restauracje na cenzurowanym. Inspekcja Handlowa wytyka nieprawidłowości - Kurier Lubelski

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie