Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na lubelski krem ziemniaczany z żytnim chlebem

KL
Przepis na lubelski krem ziemniaczany z żytnim chlebem
Przepis na lubelski krem ziemniaczany z żytnim chlebem KL
Coś pysznego i regionalnego. Przepis na lubelski krem ziemniaczany z żytnim chlebem.

Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom

Przepis na lubelski krem ziemniaczany z żytnim chlebem

Składniki:

Ziemniaki surowe 0,5 kg
Biała cebula ok. 200 g
Chleb żytni bez ziaren 2-3 kromki
Olej, masło do smażenia
Bulion warzywny lub drobiowy ok. 1 litra
Śmietana 22% ok. 1 szklanki
Sól, pieprz
Do podania: szczypiorek, twaróg półtłusty

Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy w rondlu na oleju. Po kilku minutach dodajemy masło, smażymy na małym ogniu kilka minut, zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

Dodajemy chleb bez skórki, gotujemy aż się rozgotuje. Zupa łatwo się przypala, dlatego trzeba ja często mieszać. Kiedy chleb się rozpadnie, blendujemy całość aż będzie gładka. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gęstość zupy możemy regulować ilością bulionu. Podajemy z cienko krojonym szczypiorkiem i pokruszonym twarogiem.


Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka


Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail.Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto