Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na lubelski krem ziemniaczany z żytnim chlebem
Składniki:
Ziemniaki surowe 0,5 kg
Biała cebula ok. 200 g
Chleb żytni bez ziaren 2-3 kromki
Olej, masło do smażenia
Bulion warzywny lub drobiowy ok. 1 litra
Śmietana 22% ok. 1 szklanki
Sól, pieprz
Do podania: szczypiorek, twaróg półtłusty
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy w rondlu na oleju. Po kilku minutach dodajemy masło, smażymy na małym ogniu kilka minut, zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Dodajemy chleb bez skórki, gotujemy aż się rozgotuje. Zupa łatwo się przypala, dlatego trzeba ja często mieszać. Kiedy chleb się rozpadnie, blendujemy całość aż będzie gładka. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gęstość zupy możemy regulować ilością bulionu. Podajemy z cienko krojonym szczypiorkiem i pokruszonym twarogiem.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail.Zapisz się do newslettera!
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?