Składniki:
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2,5 szklanki maki pszennej
- szczypta soli
- 250 g margaryny lub masła
- 3 żółtka
- przyprawy: sól gruba np morska, kminek, czosnek niedźwiedzi
Jak przygotować drożdżowe paluchy?
Zacznij od roztarcia w małej miseczce drożdży z łyżeczką cukru. Dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj i odstaw na ok 15 min.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj margarynę i posiekaj. Następnie dodaj żółtka ( białko odstaw na później), sól i drożdże ze śmietaną. Całość zagnieć.
Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw na ok 30 min.
Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok 0,5 cm. Nożem lub radełkiem pokrój na podłużne paski ( zobacz zdjęcia w galerii)
Wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubą solą, czosnkiem niedźwiedzim i kminkiem.
Paluchy możesz doprawić wedle uznania np. żółtym serem, papryką czy sezamem.
Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 200 stopniach ok 20 min.
Gotowe paluchy możesz podawać do zupy lub jako przekąskę. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Pobierz
Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?