Od czwartku czynny jest Ostro Bistro & Kebab przy Krakowskim Przedmieściu. - Część koncertową i imprezową otworzymy po świętach wielkanocnych - zapowiada właściciel, Marcin Polański. Za to już teraz na gości czekają m.in. humus, gołąbki w liściach winogron i lamasz, czyli ormiańskie danie, które wyglądem przypomina meksykańską tortillę.
Lokali w Śródmieściu przybywa. We wrześniu restaurację dla wegetarian otworzyła Elżbieta Kluczyk. - Pomysły na nowe dania czasem podpowiadają sami klienci - tłumaczy właścicielka Wyżerki przy ul. Kościuszki. W menu m.in.: tort naleśnikowy, kotlety z cukinii, surówki, ale też domowe pierogi.
Na rozrywkę stawiają z kolei właściciele innego nowego lokalu - Rzutu Beretem przy ul. Hempla. Od października goście mają tam do dyspozycji kręgielnię, salę kinową, strefę kibica i plac zabaw z dostępem do baru.
Na frekwencję nie narzeka też restauracja Umea, która od listopada funkcjonuje przy ul. Orlej. - Często przychodzą do nas pracownicy okolicznych sklepów i biur - tłumaczy właścicielka, Emilia Trusz.
Piwo w roli głównej
Własne restauracje mają już weganie i wegetarianie. Wkrótce większy wybór będą też mieli piwosze. Sześć gatunków trunku warzonego na miejscu będzie oferować Bierhalle. Otwarcie lokalu w dawnym centrum handlowym "Corner" właściciel planuje na wiosnę.
Pod koniec stycznia powinna też ruszyć restauracja przy skrzyżowaniu ul. Zielonej i Staszica. - Będzie tam włoskie jedzenie i pizza z pieca opalanego drzewem. Będziemy robić własne makarony i sprowadzać produkty prosto z Włoch - wylicza właściciel i szef kuchni, Ivo Violante.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?