Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Polędwiczki wieprzowe w sosie ze świeżej szałwi na kluseczkach kładzionych
Składniki:
Polędwiczki wieprzowe
szałwia
pietruszka
czosnek
oliwa z oliwek
sól, pieprz (kolorowy)
śmietanka
mąka
Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe marynujemy przez 24 godziny w oliwie z oliwek z dodatkiem świeżej pietruszki i czosnku. Polędwiczkę kroimy na cienkie medaliony i smażymy na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia, jaki chcemy uzyskać.
Sos. Świeżą szałwię dokładnie myjemy i drobno siekamy. Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy do niej posiekaną szałwię i gotujemy aż śmietanka zgęstnieje, cały czas mieszamy. W momencie, kiedy sos zrobi się gęsty, doprawiamy go solą i pieprzem, można też wrzucić kilka kulek kolorowego pieprzu, a smak będzie intensywniejszy.
Kluseczki kładzione. W miseczce mieszamy mąkę z wodą, solą i posiekaną świeżą natką pietruszki - musimy uzyskać dość gęstą konsystencję. W garnku gotujemy wodę i na wrzątek strącamy z miski porcję ciasta (wielkość zależy od naszych upodobań). Całość często mieszamy. Kluseczki są gotowe w 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail.Zapisz się do newslettera!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?