- Na smak naszych produktów regionalnych składa się przede wszystkim nasz region, który jest po prostu wyjątkowy - mówi Piotr Huszcz, szef kuchni w Restauracji Piano w Lublinie. - Mamy dobrą glebę, region jest czysty, więc produkty są smaczne - dodaje.
Sztandarowym przysmakiem Lubelszczyzny jest oczywiście cebularz. Pszenny wypiek w kształcie okrągłego placka o średnicy od 15 do 20 cm pokryty cebulą wymieszaną z makiem zna każdy mieszkaniec naszego województwa. - Kiedyś cebularz miał formę drożdżówki w blaszce. Pamiętam, jak nawet moja babcia takie cebularze przyrządzała. Wtedy nazywało się to cebulnik, placek cebulowy. I cebularz i placek cebulowy to potrawy regionalne, robione od dawien dawna - wspomina Huszcz.
Pierwsze wzmianki o cebularzu i recepturze na jego wyrabianie sięgają XIX wieku. Jako pierwsi cebularza wypiekali Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Później popularność placka rozniosła się na całe województwo.
Cebularza, wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych nie może jednak wypiekać każdy. - Tylko kilka firm może wyrabiać oryginalnego cebularza. Ja przyrządzam właśnie drożdżowe placki cebulowe, upieczone w brytfance - opowiada Piotr Huszcz.
Nie tylko cebularz
Ale nasza regionalna kuchnia to nie tylko cebularz. Marchwiaki, gryczaki, kaczka czarna nadziewana, czy miód fasolowy to kolejne produkty, z których słynie Lubelszczyzna.
- Staram się używać produktów z Lubelszczyzny, mam swoich dostawców. Wiadomo, że te produkty są droższe, ale warto. Kupuję np. mleko od rolnika i sam wyrabiam ser biały, który przetwarzam - wędzę - mówi lubelski kucharz.
W swojej restauracji Huszcz przyrządza też właśnie kaczkę czarną. - Jest ona nadziewana musem z cielęciny i wątróbki. To typowa potrawa lubelska, znana z dziada pradziada. Ta oryginalna kaszka powinna być cała, ja niestety musiałem ją przerobić w sposób restauracyjny i podawać filety, obok których znajdowało się nadzienie - opisuje. Zarówno składniki, jak i sposób przygotowania kaczki są zgodne z tradycyjnymi.
Marchwiaki to z kolei półkruche ciasto zawijane z marchwią i makiem i pieczone. - Ja podawałem je np. z cielęciną, do której są dobrym dodatkiem - mówi Huszcz.
Przepisy znajdziecie na kulinarnie.naszemiasto.pl, a restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną na PizzaPortal.pl.
Przyślij swój przepis i wygraj telefon!
- Lubicie gotować? Macie ulubione potrawy? Weźcie udział w konkursie na autorski przepis na danie z Waszego województwa. Przepis prześlijcie na adres [email protected] do 22.10 do godz. 23.59, w tytule e-maila wpiszcie „Smaki regionu”. Do wygrania są trzy telefony Nokia Lumia 535. Więcej szczegółów na kulinarnie.naszemiasto.pl.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat