Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Domowe wypieki. Porady z "Młyna Smoryń" w Biłgoraju

Redakcja
Domowe wypieki. Porady z "Młyna Smoryń" w Biłgoraju
Domowe wypieki. Porady z "Młyna Smoryń" w Biłgoraju Młyn Smoryń
W środku malowniczego Roztocza, którego uroki porównywane są przez turystów do krajobrazu Toskanii, znajduje się jeden z najnowocześniejszych młynów w Polsce. To z jego wnętrza pochodzą tradycyjne mąki, których na co dzień używają gospodynie domowe: tortowe, luksusowe, a nawet roztoczańskie. "Młyn Smoryń" w Biłgoraju, to rodzinna firma, która działa już od 1993 roku.

Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom

- Nasze mąki są doskonałe do domowych pierogów, naleśników i ciast. Głównie produkujemy mąki piekarnicze, przemysłowe do produkcji np. paluszków i ciasteczek. Bardzo dbamy o jakość naszych produktów. Nieodłączną częścią zakładu jest laboratorium, które pozwala stale kontrolować jakość przyjmowanej pszenicy oraz badać produkowane mąki - przyznaje Karol Bryła, właściciel młyna.

A oto garść kulinarnych porad, jakie "Młyn Smoryń" przygotował dla poszczególnych typów mąki i kaszy manny. Dzięki nim, nasze wypieki zawsze będą udane.

Mąka tortowa TYP 450
- Ciasta tortowe kroimy cienkim i ostrym nożem ogrzanym w gorącej wodzie.
- Tort najlepiej przygotować z biszkoptu upieczonego dzień wcześniej.
- Zanim polukrujemy tort należy zetrzeć z powierzchni biszkoptu tartą bułkę, którą była posypana tortownica. Lukier i kremy lepiej trzymają się gładkiej powierzchni.

Mąka roztoczańska TYP 500
- Mąka zmieszana z wodą nie będzie tworzyła grudek, jeśli dodamy do niej odrobinę soli.
- Ciasto nie przypali się od spodu, jeśli blachę lub formę, w której będzie pieczone, posypiemy odrobiną soli.
- Ciasto drożdżowe nie powinno stygnąć na blasze, w której się piekło, bo staje się wtedy miękkie i przesiąka zapachem blachy.

Mąka luksusowa TYP 550
- Ciasto drożdżowe z dodatkiem soli ma większą objętość i bardziej rumianą skórkę.
- Aby jak najcieniej rozwałkować miękkie ciasto należy między wałek a ciasto położyć papier pergaminowy.
- Jeśli tego samego dnia mamy piec ciasto i mięso, zacznijmy pieczenie od ciasta, by nie wchłaniało zapachu.

Kasza manna
- Kiedy gotujemy kaszę, zalewamy ją płynem, tak by pozostała wolna jeszcze 1/3 objętości garnka.
- Aby kasza manna nie zbijała się w grudki, należy zmoczyć ją zimną wodą i rozprowadzić wrzątkiem.
- Jeśli chcemy ugotować kaszę mannę na sypko, musimy ją wymieszać z całym surowym jajkiem i dokładnie rozetrzeć drewnianą łyżką, a potem rozłożyć cienką warstwą w brytfannie i wysuszyć w piekarniku


Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka

Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowe wypieki. Porady z "Młyna Smoryń" w Biłgoraju - Lubelskie Nasze Miasto

Wróć na lubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto