Cud, miód i róża, czyli Lubelszczyzna na słodko

Aneta Galek
Piotr Huszcz jest szefem kuchni w Restrauracji Piano w Lublinie
Piotr Huszcz jest szefem kuchni w Restrauracji Piano w Lublinie archiwum
W ramach akcji kuliarnie.naszemiasto.pl piszemy o smakach kuchni regionów. Dziś opowiemy Wam o słodkościach z Lubelszczyzny.

O marchwiakach z makiem dowiedzieliście się już z naszego pierwszego tekstu o regionalnej kuchni Lubelszczyzny. Marchwiaki to półkruche ciasto zawijane z marchwią i makiem, które następnie jest pieczone. - Marchwiaki podaje się np. z cielęciną, do której są dobrym dodatkiem - mówił szef kuchni Restauracji Piano w Lublinie, Piotr Huszcz. Jednak przypominające z wyglądu roladę marchwiaki to nie jedyny słodki przysmak w naszym regionie.

Sprawdź też: Przyślij swój przepis i wygraj telefon! [konkurs NaM]

Bogactwo naszego województwa to także miód, a właściwie kilka jego rodzajów. Mamy np. nadwieprzański miód wielokwiatowy, miód rzepakowy z Roztocza, miód gryczany z Lubelszczyzny, miód malinowy, a także miód fasolowy. Z miodu przygotowuje się m.in. całuski pszczelowolskie, a więc okrągłe niewielkie ciasteczka - ich średnica wynosi od 15 do 20 milimetrów. Całuski wypieka się na blachach smarowanych woskiem pszczelim, co przedłuża ich trwałość. Tradycja przygotowywania całusków liczy ok. 50 lat. - Trudno jest dostać te tradycyjne receptury i przepisy, ale udało mi się wyszukać taki przepis w Internecie i próbowałem zrobić je tak, jak robiło się je kiedyś. Myślę, że wyszło mi coś bardzo zbliżonego do tradycyjnych całusków i ciasteczka były naprawdę dobre. Idealnie pasują do kawy czy herbaty - mówi Piotr Huszcz.

Inną słodkością, którą powinien znać każdy mieszkaniec Lubelszczyzny jest gryczak janowski. Wypiek składający się z kaszy, ryżu, mleka i przypraw ma najczęściej prostokątny kształt i ciemnozłotą skórkę. Powierzchnia przekroju gryczaka powinna być gładka z wyraźnymi, ale nieoddzielającymi się ziarnami kaszy. Gryczaka je się zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Mówiąc o wyrobach cukierniczych i piekarniczych nie można nie wspomnieć o sękaczu podlaskim. Jego charakterystyczny wygląd wynika ze sposobu jego przyrządzenia. Sękacz ma kształt stożka i jest wysoki na 50 cm. W środku sękacza znajduje się otwór. Ten przysmak wypieka się nad rozgrzanym paleniskiem. Tradycja wytwarzania sękacza sięga czasów Królowej Bony. W późniejszych latach w okolicach Białej Podlaskiej, w Huszczy w gm. Łomazy wytworzyło się tzw. „zagłębie sękaczy”. Co ważne, sękacze są wytwarzane ręcznie.

Do produktów tradycyjnych Lubelszczyzny zaliczają się też np. pierniczki ozdobne, makowiec lubartowski, szarlotka józefowska, rogaliki półfrancuskie śmietanowe z masą orzechową i różą oraz pralina z Lublina.

Całuski Pszczelowolskie

Składniki: 1 szklanka miodu, 1 szklanka cukru, 2 jaja, 60-80 dag mąki, 1 łyżeczka przypraw korzennych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, wosk pszczeli

Wykonanie: Cukier utrzeć z jajami, dodać rozpuszczony i schłodzony miód, przyprawy korzenne oraz 50 dag mąki przesianej i wymieszanej z sodą oczyszczoną. Wszystko wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Odciąć porcję, utoczyć wałeczek o grubości palca, pociąć ciasto na 1-centymetrowe kawałki i na dłoni wyrobić kuleczki. Ogrzaną blachę piekarniczą wysmarować lekko woskiem pszczelim, a po przestygnięciu układać na niej kuleczki ciasta. Piec w piekarniku ok. 10 minut.

Zupa chłopska fajsławicka dla 4 osób

Składniki: ziemniaki 0,5 kg; cebula biała 200 g; żeberka wieprzowe lub boczek wędzone 700 g; tymianek świeży; majeranek świeży; włoszczyzna - seler, marchew, pietruszka; liść laurowy; ziele angielskie; sól, pieprz czarny; mąka 0,5 kg;

woda 5,0 l; masło 200 g; olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Należy rozpocząć od przyrządzenia bulionu ze świeżych warzyw i mięsa wieprzowego. Warzywa obieramy, płuczemy, następnie wrzucamy na rozgrzaną suchą, beztłuszczową patelnię i rumienimy z każdej strony. W tym czasie nastawiamy wodę na bulion, dodajemy warzywa, mięso i zioła, gotujemy powoli aż mięso i warzywa zmiękną. W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, dodajemy do gotującej się zupy. Na koniec zupę wykańczamy zacierkami czyli kluskami kładzionymi łyżką na wrzącą zupę. Należy w tym celu wymieszać mąkę z wodą na jednolite ciasto doprawiając solą. Kluski z ciasta wrzucamy na wrzątek. Zupa powinna być treściwa, dobrze przyprawiona.

Przepisy znajdziecie na kulinarnie.naszemiasto.pl, a restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną na PizzaPortal.pl.

Podatek cukrowy. Podreperuje budżet czy zdrowie Polaków?

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3