MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w...
fot. VD Photography / Unsplash

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Daktyle: bogate źródło przeciwutleniaczy i potasu

Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w organizmie. Te suszone owoce nie tylko dodają energii, ale przede wszystkim – dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego we krwi błonnika – wspomagają układ pokarmowy, a co za tym idzie, pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.

Dzięki zawartości potasu suszone daktyle koją nerwy i wspomagają serce. Są jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy ze wszystkich suszonych owoców. Zachwycając się ich właściwościami, trzeba jednak pamiętać, że to bardzo kaloryczne owoce – w 100 g mają ok. 277 kcal. Ze względu na wysoką zawartość cukru, powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę.

Zobacz również

King Szczecin awansował do finału Orlen Basket Ligi

King Szczecin awansował do finału Orlen Basket Ligi

Dwa dni z musztrą na Placu Jagiellońskim w Radomiu

Dwa dni z musztrą na Placu Jagiellońskim w Radomiu

Polecamy

PlayStation Days of Play 2024. Kiedy odbędą się wielkie wyprzedaże gier i sprzętu?

PlayStation Days of Play 2024. Kiedy odbędą się wielkie wyprzedaże gier i sprzętu?

Las w słoiku, a może naturalne perfumy? Nowy cykl warsztatów w CSK

Las w słoiku, a może naturalne perfumy? Nowy cykl warsztatów w CSK

Internet atakuje nasze dzieci, manipuluje, oszukuje i zastawia pułapki

Internet atakuje nasze dzieci, manipuluje, oszukuje i zastawia pułapki