Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Składniki:
250 g polędwicy wołowej
dwa świeże jabłka
cukier brązowy
żubrówka
ser pleśniowy lazur
kluski kładzione
odrobina masła extra
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwicę wołową podsmażamy na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Tak przygotowane mięso przekładamy na blaszkę i kładziemy na nią gruby plaster sera la-zur. Całość wkładamy do rozgrzanego pieca na około 2 minuty, do momentu aż ser się roztopi. Jabłka myjemy i kroimy w ósemki. Następnie na podgrzaną patelnię wsypujemy brązowy cukier i gdy zaczyna się topić, wrzucamy jabłka. Do jabłek wlewamy żubrówkę i dodajemy trochę masła extra, które zagęści sos. Doprawiamy pieprzem. Kładzione kluski, przygotowane wcześniej z trzech składników: mąki, jajek i wody z odrobiną soli, wykładamy na talerz z polędwicą i jabłkami.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?